Wie zijn wij

Onderzoeksredactie Tabak

is sinds 1 januari 2019  deel van De Onderzoeksredactie – een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek dat zich richt op grote, internationale industrietakken als tabak, voeding,  farmacie, defensie/wapens en energie.

De Onderzoeksredactie

Lucien Hordijk (farmaceutische industrie), Ties Keyzer (tabaks- en voedingindustrie), Daan Marselis (farmaceutische industrie), Marcel Metze (hoofdredactie en energie-industrie), Krijn Schramade (defensie/wapenindustrie), Caroline Spilt (tabaksindustrie, energie-industrie).

Marcel Metze

Hoofdredacteur

Marcel Metze (1952) is bijna vier decennia actief als (onderzoeks)journalist, historicus en auteur. Hij schreef honderden artikelen, tientallen essays en reportages, en een dozijn boeken – onder meer over Philips, de grote banken, het CDA en Rijkswaterstaat. In 2006 werd zijn biografie van Anton Philips genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en verkozen tot Managementboek van het jaar. Van 2010 tot 2015 leidde hij een masterclass onderzoeksjournalistiek en zette hij de non-profit organisatie De Onderzoeksredactie op.

Meer info en een c.v. op www.metze.nl

Ties Keyzer

Junior redacteur

Ties Keyzer (1992) ontwikkelt vanaf jongs af aan een groeiende belangstelling voor de Nederlandse politiek. Eerst via de eettafel in het ouderlijk huis, later via een studie Bestuurskunde en werk bij het Haagse ProDemos. Toch blijkt zelf deelnemen aan het politieke spel minder voor hem weggelegd dan het onderzoeken en beschrijven ervan. Na postmaster Journalistiek aan de Erasmus Universiteit dompelt Ties zich als stagiair bij het FD onder in de tot dan toe voor hem nog onbekende economische wereld. Sinds de lente van 2017 is hij zowel werkzaam op Onderzoeksredactie Tabak als bij de nieuwsredactie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, waar hij het Nederlandse uitdiept. Dit werk brengt hem na een korte rondzwerving weer terug in de hoofdstad, waar hij als import-Amsterdammer zo verknocht aan is geraakt.

Krijn Schramade

Senior redacteur

Krijn Schramade (1980) is senior redacteur bij de Onderzoeksredactie Tabak. Na zijn studie Beleid- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg nam hij als management consultant verschillende bedrijven en overheidsinstanties onder de loep. Een gevoel van urgentie, maatschappelijke betrokkenheid en een dosis nieuwsgierigheid trokken Krijn naar de journalistiek. Zijn onderzoekende werk naar beleid, overheid en bedrijfsleven heeft hij doorgetrokken, maar als onderzoeksjournalist zijn vooral de dwarsverbanden tussen industrie, politiek en overheid in beeld gekomen. De wereld van zwarte dozen, achterkamertjes en geldstromen.

© Flip Franssen

Guido van Diepen

freelance journalist

Guido van Diepen (1982) is freelance journalist bij Onderzoeksredactie Tabak met de focus op marktontwikkelingen, gezondheid en regelgeving. Als hoofdredacteur van stichting Mainline coördineert hij magazines en publicaties over drugs, infectieziekten en gezondheid. Hij schrijft tevens voor diverse kranten, waaronder Het Parool, Trouw en NRC Next. Daarnaast is hij werkzaam op de redactie van BNR nieuwsradio. Hij heeft een bachelor in Culturele Antropologie en een master in Nieuwe Media. In 2011 rondde hij de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek af.

foto's: © Flip Franssen

Blijf up-to-date

Wilt u alles weten over onze publicaties? Schrijf u dan nu in: