Wie zijn wij

Onderzoeksredactie Tabak

maakt sinds 1 januari 2019 deel uit van De Onderzoeksredactie – een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek dat zich richt op grote, internationale industrietakken als tabak, voeding,  farmacie, defensie/wapens en energie.

De Onderzoeksredactie

Lucien Hordijk (farmaceutische industrie), Ties Keyzer (tabaks- en voedingindustrie), Daan Marselis (farmaceutische industrie), Marcel Metze (hoofdredactie en energie-industrie), Krijn Schramade (defensie/wapenindustrie), Caroline Spilt (tabaksindustrie, energie-industrie).

Marcel Metze

Hoofdredactie

Marcel Metze (1952) is bijna vier decennia actief als (onderzoeks)journalist, historicus en auteur. Hij schreef honderden artikelen, tientallen essays en reportages, en een dozijn boeken - onder meer over Philips, de grote banken, het CDA en Rijkswaterstaat. In 2006 werd zijn biografie van Anton Philips genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en verkozen tot Managementboek van het jaar. Van 2010 tot 2015 leidde hij een masterclass onderzoeksjournalistiek en zette hij de non-profit organisatie De Onderzoeksredactie op (later voortgezet als Platform Investico).

Thans werkt hij onder meer aan een politieke biografie van Royal Dutch Shell en een geschiedenis van de cryptologie in Nederland. Metze is lid van het International Consortium of Investigative Journalists. Hij is journalistiek adviseur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Hij leidt de Onderzoeksredactie Tabak.

Meer info en een c.v. op www.metze.nl

Krijn Schramade

redacteur

Krijn Schramade (1980) is redacteur bij de Onderzoeksredactie Tabak. Na zijn studie Beleid- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg nam hij als management consultant verschillende bedrijven en overheidsinstanties onder de loep. Een gevoel van urgentie, maatschappelijke betrokkenheid en een dosis nieuwsgierigheid trokken Krijn naar de journalistiek. Zijn onderzoekende werk naar beleid, overheid en bedrijfsleven heeft hij doorgetrokken, maar als onderzoeksjournalist zijn vooral de dwarsverbanden tussen industrie, politiek en overheid in beeld gekomen. De wereld van zwarte dozen, achterkamertjes en geldstromen.

Belangenverstrengeling, corruptie en machtsconcentraties lopen als een rode draad door zijn onderzoeksjournalistiek. Krijn schrijft/schreef onder andere voor Follow The Money, Vrij Nederland, Dagblad Trouw en OneWorld. In 2016 verscheen zijn boek De Kaalslag bij Defensie, waarvoor hij het Defensiebeleid en de politieke besluitvorming vanaf het einde van de Koude Oorlog onderzocht. Onderdeel daarvan was de driehoeksverhouding van industrie-politiek-overheid, de sturende rol van de JSF-lobby in het bijzonder. De parallel met tabaksindustrie dringt zich hier op: pogingen van belanghebbende industrie om overheidsbeleid in hun voordeel te beïnvloeden zijn even hardnekkig als geraffineerd.

Ties Keyzer

redacteur

Ties Keyzer (1992) ontwikkelde vanaf jongs af aan een groeiende belangstelling voor de Nederlandse politiek. Eerst via de eettafel in het ouderlijk huis, later via een studie Bestuurskunde en werk bij het Haagse ProDemos. Toch bleek zelf deelnemen aan het politieke spel minder voor hem weggelegd dan het onderzoeken en beschrijven ervan. Na postmaster Journalistiek aan de Erasmus Universiteit dompelde Ties zich als stagiair bij het FD onder in de tot dan toe voor hem nog onbekende economische wereld. In 2017 werd hij redacteur bij Onderzoeksredactie Tabak en bij de nieuwsredactie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Sinds najaar 2018 is hij actief als freelance journalist. Hij is mede-initiatiefnemer van de doorstart van Onderzoeksredactie Tabak en de verbreding daarvan in de non-profit organisatie De Onderzoeksredactie.

Blijf up-to-date

Wilt u alles weten over onze publicaties? Schrijf u dan nu in: